jul 302018
 

KRPELJI SU SE PROBUDILI!

BUDITE OPREZNI!

U proleće, kad nas priroda mami da izađemo i provedemo vreme u parkovima, često nismo ni svesni velike opasnosti. Samo jedan nesmotren korak po nepokošenoj travi može da dovede do susreta s krpeljom prenosiocem smrtno opasnih oboljenja.

Uvreženo je pogrešno mišljenje da krpelji skaču na svoje žrtve s drveća, što uopšte nije tako. Svako jutro, kad rosa padne, krpelj izlazi iz “šumskog pokrivača” i penje se na travke, gde vreba svoju žrtvu. On je sposoban da bez gubitka parazitskih osobina, bez hrane, proživi godinu dana! U tom slučaju njegov razvoj se samo usporava. Za najopasnije bolesti koje krpelji prenose smatraju se encefalitis, borelioza, piroplazmoza i različite groznice. Medicinski stručnjaci izdvajaju 15 bolesti koje se na čoveka prenose ujedom krpelja, a od toga je 7 po život opasnih. Do zaraze dolazi u trenutku ujeda, kad krpelj izbaci deo krvi i apsorbovanih supstanci. A čovek najčešće ne oseća sam ujed, pošto pljuvačka parazita sadrži jak analgetik koji blokira senzitivnost kože.

Stoga je, kad se zaputite u prirodu, nezavisno od toga ima li u šumi zaraženih krpelja, važno da zapamtite da će vam samo kvalitetna promocija pomoći da izbegnete zaista ozbiljne probleme sa zdravljem.

KAKO DA SPREČITE UJED KRPELJA

  1. ADEKVATNA GARDEROBA: potrebno je da prilikom odlaska u prirodu izaberete zaštitnu odeću, posebno za decu. Na primer, specijalno sašiven svetli kombinezon og glatke tkanine. Pantalone treba da budu duge toliko da obuhvate pete i da mogu da se uvuku u obuću ili da budu sa širokom gumom. Svetla boja odeće omogućiće vam da odmah vidite krpelja koji mili po njoj i uništite ga. Najbolje je da na glavu vežete maramu. I ne zaboravite da se svakih 15 minuta pregledate međusobno.
  2. MESTA ZA ŠETNJU: krpelji su maksimalno aktivni u polutami, u gustoj travi, na temperaturi do +20 stepeni. Najbolje je šetati po sunčanim mestima s pokošenom travom ili onima koja su prekrivena peskom.
  3. SREDSTVA ZA RASTERIVANJE: a) Etarsko ulje u sirćetu: 3 kašike 6-procentnog jabukovog sirćeta sipajte u flašicu s raspršivačem, dodajte 15 kapi etarskog ulja čajnog drveta (ne bilo kog, isključivo doTerra) i kašiku soka od aloje. Nanosite na otvorene delove tela, budući da na odeći mogu ostati masne fleke. b) Odvar od vanile: četvrt litra vode sipajte u šerpicu i u to izdrobite dva štapića vanile. Neka smesa proključa, a potom sklonite sa šporeta i prohladite. Prespite u flašu s raspršivačem. Nanosite sredstvo na kožu i odeću nekoliko puta tokom šetnje. c) Poslednje pobrojano, ali najbolje jeste doTerra Terra Shield gotovo sredstvo sa raspršivačem koje je stopostotna zaštita od svih insekata tokom boravka u prirodi. Pomoću njega učinite svaki boravak u prirodi bezbrižnim. Imajte ga uvek pri ruci jer je jako zgodno za nošenje i jednostavno za upotrebu.
  4. SREDSTVO ZA UNIŠTAVANJE KRPELJA: odvar od buhača(lat. Pyrethrum cinerarealifolium)-3 kašike suve trave buhača prelijte šoljom vrele vode. Nakon što smesa proključa prokuvajte na tihoj vatri 5 minuta.Prohladite i procedite. koristite kao sprej za telo i odeću – uništava sve vrste krpelja, poput doTerra Terra Shield-a koji vam je već gotov i spremljen za upotrebu, jer zaista ne znam gde biste mogli da nađete buhač?!

UKOLIKO SE KRPELJ ZAKAČIO

Verovatnoća zaražavanja zavisi i od vremena koje je krpelj proveo u pripijenom stanju. Potrebno je ukloniti ga što pre.

Krpelja ne smete čupati ili izvlačiti iz kože, ne smete pokušavati da ga istisnete! Nemojte ga prelivati uljem (sa izuzetkom doTerra Peppermint esencijalnog ulja i to isključivo na način kako sam već pisao) ili alkoholom jer će sadržaj svog želuca izbaciti pravo u krv, te možete dobiti takav koktel infekcija (borelija, bartonela, anaplazma, hlamidija, mikoplazma i dr.) da će biti komplikovano izlečiti ih, a ukoliko se kasno počne sa lečenjem – onda i nemoguće! Zato mi se obavezno javite za savet ukoliko niste preduzeli sve neophodne mere prilikom skorašnjeg ili davnašnjeg ujeda krpelja!

Pravilno uklanjanje krpelja obavlja se pincetom ili specijalnom medicinskom viljuškom, kojima se, rotacionim pokretom suprotno od smera kazaljki na satu, lako vadi krpelj. potrudite se da sa sobom ponesete ovaj jednostavan instrument.

I nemojte da vas mrzi da stavite krpelja u bočicu i odnesete u laboratoriju na proveru. Ipak od toga zavisi vaše zdravlje, možda čak i život! Savetujem da uvek postupate kao da je krpelj infektivan, jer je bolje da preduzmete sve mere predostrožnosti, pa čak i da nije bilo potrebno, nego da ništa ne preduzmete a da je bilo potrebno, jer ćete se uzalud kasnije kajati.

@dr.for.soul