jul 072018
 

Čudotvorni napitak, koji je od nedavno dostupan i kod nas, univerzalno je i naučno potvrđeno delotvorno sredstvo koje bi svi trebalo da konzumiraju što češće-svakodnevno. U narednom članku pročitajte i zbog čega.

Ivan-čaj daje energiju, snižava pritisak, sprečava prehladu, ublažava disajne infekcije, jača imunitet, podiže nivo hemoglobina, odličan je za anemiju, a takođe i prevenira obolevanje od malignih bolesti. Leti gasi žeđ, a zimi greje. Normalizuje rad žučne kese, pomaže  u varenju hrane, rešava probleme zatvora i proliva, omogućava i olakšava proces mršavljenja, smanjuje želju za prejedanjem, noćnim jedenjem i slatkišima. Koristi se za lečenje alkoholizma, a izvanredan je i eliksir protiv mamurluka. Kada se redovno pije osvežava kožu, jača kosu i nokte, jer sadrži izbalansirane i neophodne vitamine, antioksidanse i minerale u izobilju.

Kozak Dimitrij Sobjanin, travar iz Jalutorovska u Sibiru lično bere i suši ivan-čaj, objašnjava da se u ovoj samonikloj biljci nalazi lek za svaku “boljku”, jer je svaki deo biljke lekovit: “Oni koji piju ivan-čaj svakodnevno neće se razboleti ni od čega, pa ni od prehlade, jer će steći doživotni imunitet. Čaj treba piti svakog dana, a u zavisnosti od organizma ili zdravstvenih problema koriste se cvet, listovi, koren ili cela biljka. Biljka je samonikla i koriste se svi njeni delovi. listovi se beru u proleće, od maja do juna, a mogu se koristiti i za salatu. Cvetovi se beru od juna do septembra. koren se bere u jesen. Od ove biljke se pravi i med, zelenkaste je boje, prozračan i ima nežnu aromu”.

Skuvan ivan-čaj ima lepu boju ćilibara, ukus drveta i voća, a nadaleko čuveni ruski travar Dimitrij kaže da se jedna doza preliva vrelom vodom tri puta i pije. ukus je toliko prijatan da nema potrebe dodavati mleko, šećer ili med.

Ivan-čaj se čuva u lanenim vrećicama i doza se nikada ne uzima metalnom kašičicom. Uvek se sipa u keramičku ili porcelansku šolju tako što se uzme prstohvat čaja. uzima se sa tri prsta leve ruke, jer je ova ruka bliža srcu. Preliva se vrelom vodom, a kada se popije prva šolja, čaj se preliva još dva puta.

Dimitrij je poreklom iz Tjumena, gde je njegova porodica pre pet generacija došla sa Dona. Jalutorovsk se nalazi 80 kilometara od Tjumena i čuven je kao mesto u kojem žive potomci plemića dekabrista, koje je car Nikolaj Prvi proterao u Sibir. U porodici Sobjanina se generacijama bere ivan-čaj , suši se na specijalni način i pije svakog dana u godini. Dimitrij sa posebnom pažnjom suši svaki deo biljke. Listove fermentiše pre sušenja, kako bi dobio puniji i kvalitetniji ukus.

Čaj je odličan za krvne sudove jer sprečava stvaranje masnih naslaga. Čisti organizam i regeneriše. Nema kofeina, pa je odličan da se pije i uveče pre spavanja. Pošto je dobro poznato da daje energiju, bolji je od veštačkih energetskih napitaka koje svakako treba izbaciti iz upotrebe iz neopisivo mnogo razloga. Adolf Hitler je tražio da mu donesu čaj da ga proba, jer je verovao da crvenoarmejci njemu duguju hrabrost. Ovo je, inače, bio i omiljeni čaj Džingis Kana.

Koporski ili ivan-čaj se u Rusiji koristi više od hiljadu godina, a u Evropi je postao popularan sredinom 19. veka i preporučivali su ga lekari.

NE SADRŽI KOFEIN: Ivan -čaj se naziva i kiprovina, koporski ili ruski čaj. U Rusiji ga nazivaju: skrpnik, koporski čaj, hlebnica, melničnik, dremuha, matočnik, koporka… Originalni ruski čaj se dobija od listova divlje samonikle lekovite biljke Epilobium angustifolium, koja slobodno raste na području Sibira.

Šta sadrži ivan-čaj?

Mladi listovi i koren biljke sadrže od 10-20% tanina, što čini ivan-čaj pravim rekorderom u koncentraciji tih materija. sadrži veliku količinu biljnih vlakana (celuloza), lektina, organske kiseline, šećer, pektin i flavonoide. U 100 grama čaja nalazi se od 90-588 miligrama vitamina C, što je 5-6 puta više nego u limunu. Među mikroelementima u biljci su visoka koncentracija gvožđa (u 100 grama nalazi se 23 mg gvožđa), bakra (2,3 mg) i mangana (16 mg).

Da li sadrži kofein?

Ne sadrži kofein, pa je maksimalno bezopasan za organizam. Ovo je odlična zamena za crni ili zeleni čaj, jer je zdraviji napitak. Ne gubi svoja svojstva kada se ponovo koristi, pa traje duže.

Šta leči?

Ivan-čaj leči avitaminozu, koristi se za prevenciju prehlada i jačanje imuniteta. Jača nervni sistem, odličan je za ljude pod stresom. Ima protivupalno i antioksidantno dejstvo.

Ko ne sme da ga pije?

Oboleli od hemofilije, osobe sa tromboflebitisom, kao i osobe sa proširenim venama. Ne preporučuje se deci mlađoj od šest godina i ljudima koji piju sedative, jer ČAJ UMIRUJE.

 

RECEPT ZA ČAJ ZA IMUNITET I NERVOZU:

Prstohvat čaja se sipa u keramičku šolju. Preliva se sa 2 dl prokuvane vode koja se dva minuta ohladila nakon ključanja. Kada se popije, ponovo se preliva toplom vodom. Pije se tri puta dnevno.

RECEPT ZA LIMFNI SISTEM:

Količina jedne supene kašike se preliva sa pola litra vode i ostavi preko noći u keramičkom bokalu. Pije se pet puta dnevno pre jela po jedna kafena šolja.

RECEPT ZA MASKU ZA KOSU I KOŽU GLAVE:

Pomeša se 10 ml ivan-čaja sa prstohvatom praha slačice. Pasta se nanosi na vlažnu kosu i ostavi da stoji 10 minuta. Ispira se prohladnom vodom. Ova maska, ukoliko se primenjuje jednom nedeljno, sprečava seboreju i perut.

RECEPT ZA ŽENSKE TEGOBE:

Količinu jedne kašice preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. Pije se pre obroka. Pomaže za umirenje bolnih menstruacija i policističnih jajnika. Ovakav čaj se koristi i za ispiranje.

RECEPT ZA KOŽNA OBOLJENJA:

U slučaju ekcema, dermatitisa, psorijaze i drugih bolesti, napravi se čaj i u njega umoči lanena krpa, pa se stavlja kao oblog.

RECEPT ZA DIJETU/GUBITAK KILOGRAMA:

Čaj ima sladak ukus, pa se ne dodaje šećer, a umanjuje osećaj gladi, pa se u manjim količinama pije svaki put kada se poželi hrana.

RECEPT ZA VISOK PRITISAK:

Prstohvat čaja se sipa u šolju i dodaje nekoliko glogovih bobica, preliva se prokuvanom vodom i pije umesto kafe.